Sačekajte spremni zimu

Sačekajte spremni zimu

Zima je svakim danom sve bliža i bliža. Tamnije večeri, kraći dani i hladnije vreme. Vožnja u zimskim uslovima nikada nije zabavaa, pogotovo kada se u toku vejavice krećete kroz gužvu u Beogradu :)

Redovno servisirajte automobil

Ako je Vašem automobilu vreme za servis, preporučujemo Vam da to obavite pre zime. Ovo može pomoći u sprečavanju bilo kakvih problema koji mogu nastati kao rezultat hladnog vremena. Hladnoća može stvoriti probleme Vašem automobilu, ali redovnim kontrolama i servisiranjem, mnogi od njih se mogu izbeći.

Proverite gume i centrirajte trap

Bez obzira koju vrstu pneumatika ima Vaš automobil, uvek ih treba proveriti, posebno zimi. Preporučena dubina šara na gumama zimi je 4mm. Što je dubina veća, guma bolje prianja što smanjuje mogućnost nezgode pri vožnji na zaleđenom putu, a i potrošnja goriva se smanjuje. 

Pritisak u gumama opada kada su temperature niske i kada se neko vreme vozite automobilom, zagreva se i vazduh koji puni gume dovodi do ponovnog porasta pritiska. Gume se stvrdnjavaju kada temperature padnu. Stalno izduvavanje i naduvavanje guma je prilično stresno i zajedno sa smrzavanjem guma dovodi do gubitka vuče. Da biste se zaštitili od toga, pređite na zimske gume jer one ostaju fleksibilne tokom hladne sezone. Zimske gume su mnogo sigurnija opcija ako se odlučite za vožnju u lošim vremenskim uslovima kao što je sneg.

Centriranjem i servisiranjem trapa sprečavate habanje svih komponenti upravljanja i vešanja.

Dolijte antifriz

Tečnost za hlađenje motora treba da bude 50% vode i 50% antifriza. Antifriz je aditiv koji sprečava zamrzavanje vode. Ako se rashladna tečnost Vašeg motora zamrzne, to može dovesti do problema sa motorom i njegovim sistemom. Kako dolazi hladnije vreme, postarajte se da imate dovoljno antifriza u sistemu.

Proverite svetla

Već doživljavamo kraće dane i oni će se i dalje smanjivati kako se približavamo zimi! Zbog toga je izuzetno važno da Vaša svetla rade ispravno. Ako Vam svetla ne rade, ostalim vozačima će biti sve teže da Vas vide, a sami ćete se mučiti da vidite puteve pred sobom, što može biti izuzetno opasno, a i kažnjivo.

Obavezno proverite prednja i zadnja svetla, kao i svetla za maglu jer će Vam možda trebati da ih koristite u ekstremnim vremenskim uslovima.

Izbegavajte vožnju ukoliko nije potrebno

Toplo bismo savetovali da vozite samo ako to apsolutno morate. Kada su vremenski uslovi loši, vidljivost postaje otežana. Mnogo je verovatnije da se dogodi nesreća ako ne možete pravilno da vidite ili ako je put zaleđen, zato preduzmite sve mere predostrožnosti da biste rizike sveli na minimum.

Dijagnostika automobila

Ukoliko Vam je potrebna dijagnostika ili bilo koja vrsta mehaničarskih usluga, možete nas slobodno kontaktirati na broj telefona 011-31-66-888, ili nam možete poslati poruku sa kontakt stranice.

AC Maja Vam želi srećan i bezbedan put!